Харчування «для мозку і гарного настрою»

Харчування «для мозку і гарного настрою»

Ваш поганий настрій, постійне «зажовування» проблем - це явна ознака нестачі серотоніну - так званого «гормону щастя». Це не тільки Ваша проблема! В останні роки в усьому світі йде «епідемія» серотонін-дефіциту у жінок і допамін-дефіциту у чоловіків. 

Деякі симптоми такого дефіциту стали настільки поширені, що вважаються вже мало не нормальним явищем: передменструальний синдром, пригніченість, надлишок ваги, депресивні стани, незадоволеність собою, стосунками, незадоволеність у шлюбі - ви можете сходу назвати хоча б п'ятьох із своїх знайомих жінок, для яких ці симптоми абсолютно нехарактерні? То-то і воно...

Дефицит серотонину


А в більшості своїй - це ознаки саме дефіцит серотоніну! Низький рівень серотоніну веде до посилення всіх тих особливостей жіночого характеру, які терпіти не можуть чоловіки - плаксивість, буркотливість, пригніченість, постійне невдоволення і бурчання, прискіпливість, тривога і впертість, постійне поганий настрій! І тоді в хід йдуть антидепресанти, психотерапевти заробляють не тільки на хліб, але і на ікру... А стан після антидепресантів ще більше посилюється. Серотонін забезпечує стан душевного комфорту, задоволення, задоволення, щастя, розслабленості та оптимізму! Так як же збільшити вміст серотоніну? Може бути, лікарські препарати допоможуть? Більшості жінок вони абсолютно не потрібні! Все, що їм потрібно - це правильно складений раціон, і в першу чергу - хороший сніданок, стимулює вироблення серотоніну, ранній підйом, тому що серотонін більше виробляється саме в ранкові години, правильне (!!!) фізичне навантаження та якісні взаємини! Згадайте свій стан після з'їденої шоколадної цукерки! Нехай і недовгий, але стан умиротворення, майже повного щастя! А все тому, що саме шоколад викликає миттєвий, але, на жаль, недовгий, сплеск серотоніну (а часте поїдання шоколаду самі знаєте, до чого веде)!

Психологія хорошого настрою


Ті ж самі емоції і відчуття переживає жінка від якісних взаємовідносин - я не кажу виключно про щасливе кохання чи секс з коханою людиною, тут важливі і турбота, і повага, і розуміння, як з друзями і подругами, так і з людьми інших вікових та соціальних рівнів. Якісні взаємини дають жінці можливість спілкування та співпраці, що веде до вироблення серотоніну! Ось чому більшість пацієнтів психотерапевтів - саме жінки!

Бесіда з людиною, яка тебе зацікавлено і доброзичливо вислухає, стимулює вироблення серотоніну! Але тут проблема в тому, що, навіть якщо у жінки є якісні взаємини, але немає фізіологічного сировини для виробництва серотоніну, її не задовольнить жодний кількість спілкування і любові! І виходить, що бесіда з дорогим психотерапевтом, антидепресанти, всілякі «жіночі» прийоми, як то шопінг, салони краси тощо, абсолютно безглузді, а потрібно починати з елементарного: повноцінного сніданку, оптимального питного режиму, адекватного фізичного навантаження!

І ще: низький рівень серотоніну спонукає жінок до активного спілкування, а в результаті ми сприймаємо занадто багато інформації, що заважає нам приймати правильне рішення! Часто мені доводиться стикатися з людьми «знають все про схуднення!», занадто багато «набравшихся знань» в Інеті, глянцевих журналах, в дешевих книжках, мільйонами продаються в переходах і кіосках. І врешті-решт вони не в змозі адекватно оцінити отримані знання, що теж говорить про серотонін - або допамін дефіциті.

Я вже не раз писала, що, якщо після фізичного навантаження ви відчуваєте втому, роздратування, підвищення апетиту, то це навантаження для вас надмірна і вона ніколи не призведе до зниження ваги, а тільки до перевтоми і виснаження!

Перше, і найголовніше, з чого треба почати - це навчитися слухати своє тіло, розуміти його сигнали, прохання і вимоги! Якщо Ви вмієте слухати своє тіло, то Вам не потрібно розбиратися в суперечливих радах «фахівців», яких в Мережі хоч греблю гати!

Кожна людина унікальна, у кожного свої смаки, звички, харчові пристрасті, тому не існує єдиної дієти, єдиної системи живлення для всіх. Тільки методом проб і помилок ви зможете з'ясувати, яка їжа для Вас корисною!

Правильні сніданки


Тепер про «правильні сніданки! Для виробництва серотоніну організму дуже потрібні амінокислоти, а отримати їх можна тільки з білка. Триптофан входить в число 20 найважливіших природних амінокислот, з яких переважно складаються білки всіх живих організмів, і є «сировиною» для виробництва серотоніну. При цьому вона є для людини незамінною, тобто потреба в триптофане задовольняється лише надходженням цієї амінокислоти ззовні. Триптофан є компонентом харчових білків і міститься в грибах, м'ясі, молоці, йогурті, сирі, рибі, вівсі, бананах, сушених фініках, арахісі, кунжуті, кедрових горіхах. Ви можете заперечити, що цілком можливо її отримання із сирих рослинних продуктів, але вся справа в тому, що вчені давно встановили, що практично всі рослинні білки є неповноцінними, тобто амінокислоти засвоюються з них набагато гірше, ніж з тварин! Ось чому я і запропонувала свій коктейль «Задоволення» - у ньому вміст незамінних амінокислот для сніданку оптимальний!

Дієти і амінокислоти


Амінокислоти повинні пройти через бар'єр кров-мозок, але так як триптофан - найменша амінокислота, то при дуже великій кількості надійшли амінокислот (як, наприклад, дієти Аткінса або Кремлівської), вона і вчинить самої останньої, а отже, мозок отримає мало триптофану! Це, до речі, і пояснює часті депресії у жінок, що сидять на «кремлівці»!

Але амінокислоти використовуються не тільки нашим мозком, але і м'язами, і якщо людина навантажує м'язи, амінокислоти попрямують туди! Все так не все - триптофан м'язам не потрібен, а значить йому пряма і, зауважте, вільна дорога в мозок! Це пояснює, чому у чоловіків рівень серотоніну вище, ніж у жінок - у них від природи м'язів більше! І, якщо жінка не займається фізичними вправами, то всі з'їдені нею амінокислоти, що йдуть на виробництво допаміну, а не серотоніну! Ось чому так важливий фітнес для жінок, і краще всього вранці, і ще краще - до сніданку! Адже після вправ м'язи особливо мають потребу в амінокислотах, тому мозок отримає достатню кількість триптофану! За умови «правильного» сніданку, тобто сніданку, сприяє виробництву серотоніну.

Якщо зараз запитати у будь-який з вас, які продукти підвищують рівень «гормону щастя» в організмі, то 9 із 10, не замислюючись, назвуть шоколад! Звичайно, він же такий смачний, завжди підвищує настрій! Але, як виявилося, шоколад далеко не лідер у списку продуктів, що сприяють виробництву серотоніну у жінок!

 

Як зберегти Красу та Здоров'я на довгі роки?


В наш час поняття здоров'я та краси щільно переплітаються один з одним. Наш механізм сприйняття особистості влаштований таким чином, що хвора людина, навіть якщо вона виглядає фізично красивою, під час хвороби такою не здається. З іншого боку, жінка, яка абсолютно здорова, слідкує за своїм зовнішнім виглядом, за своїм здоров'ям, буде виглядати набагато краще, ніж коли перебуває у хворому стані. З цього можна зробити висновок, що для того щоб зберегти свою красу, необхідно зберегти своє здоров'я. Для досягнення даної мети достатньо всього лише дотримуватися п'яти правил:

Спорт. Фізичні вправи допоможуть вам не тільки підтримувати себе у формі, але і підвищувати загальний тонус організму. Напевно, всім зрозуміло, що заняття спортом допомагають знизити ризик виникнення різних захворювань, а це, як вже сказано вище, дуже важливо для підтримки свого зовнішнього вигляду.

Хороший сон. Для того щоб в людському організмі могли відбуватися різні процеси, йому необхідно не тільки отримувати належну порцію поживних речовин, але і відпочивати певний інтервал часу. Для середньостатистичної людини оптимальним вважається 8-9 годин сну. Звичайно, допустимі зміщення на 1 -1,5 години в позитивну або ж в негативну сторону, але краще ж переспати зайву годину, ніж недоспати.

Сміх (психологія і гарний настрій). Науково доведено, що під час сміху в людському організмі починають вироблятися спеціальні гормони, які позитивно впливають не тільки на нервову систему, але і на працездатність деяких органів. Варто зауважити, що позитивні люди в основному завжди мають приємний зовнішній вигляд.

Дієта та правильне харчування.Основний принцип правильного харчування - відповідність раціону стану здоров'я і смаковим уподобанням людини. Правильне харчування обов'язково має бути збалансованим та включати всі необхідні поживні речовини.

Секс. Під час цього заняття, в організмі виробляються багато різних гормонів, які так необхідні організму. Як результат ми можемо отримати гарний настрій, свіжий зовнішній вигляд і блиск в очах. Щоб жінка завжди залишалась красивою не слід забувати і про правильний догляд за своєю зовнішністю - обличчям, волоссям, тілом, нігтями. Все це допоможе завжди виглядати "на всі 100". Для цього ви завжди можете використовувати домашні маски для волосся, маски для шкіри обличчя, пілінги та інші процедури. Більшість рекомендацій, як залишатись красивою, ви знайдете на нашому сайті корисних порад для жінок Краса та здоров'я .