Прихований стрес: знайти і знешкодити!

Прихований стрес: знайти і знешкодити!

Наше життя наповнене різними стресовими ситуаціями. Про багато з них ми навіть і не здогадуємося. Самим небезпечним є саме той стрес, який ми не відчуваємо.

Прихований стрес також ще називають хронічним. Він виникає тоді, коли у нас глибоко в душі накопичуються усвідомлювані емоції, які ми вважаємо ганебними або неправильними. Доведено, що чим яскравіші і сильніші такі емоції, і чим довше вони придушуються всередині, тим важчі наслідки.

От уявіть, що буде, якщо на вогонь поставити скороварку із запаяної в ній дірочкою. Нескладно здогадатися, що з нею статися через час. Приблизно те ж відбувається і з нашою душею: знизу киплять емоції, а зверху тиснуть соціальні відчуття (провина, страх або сором). Психотерапевти впевнені, що саме ці почуття і є найбільш небезпечними. Вони руйнують особистість людини. Напруга, загнане всередину, наростає і накопичується. Внаслідок цього через деякий час відбувається емоційний вибух, який може призвести навіть до психозу або затяжний важкої депресії.

На жаль, перед руйнівним впливом прихованого стресу ми часто буваємо безпорадними. А все тому, що не в змозі розібратися зі всім, що відбувається в нашій душі і в тому, чого ж ми насправді хочемо. Ось найпоширеніші сценарії того, що може трапитися з кожним.

Сценарій 1. «Весь день коту під хвіст»


Припустимо, до молодої людини в автобусі прив'язалася компанія п'яних чоловіків, які грубили і наривалися на бійку. Після такого молодий чоловік приїде на роботу в не дуже хорошому стані. Він буде розгубленим і злим, неуважним і грубим. В результаті цього з-за неуважності можуть статися і інші неприємності. Наприклад, по дорозі додому, він може підвернути ногу, потрапити в пробку і так далі. Це ще більше погіршить ситуацію. Приїхавши додому, весь гнів молодий чоловік спустить на близьких. На всі питання «Що сталося?» конкретної відповіді не буде. Так і почне потроху накопичуватися стрес.

Сценарій 2. «Не дуже то й хотілося»


Ось ще один життєвий приклад. Жінці вже 33 роки, а вона так і не вийшла заміж. Зате у неї є бездоганна кар'єра. При цьому вона чарівна й розумна, енергійна і цілеспрямована. Вона подобається багатьом, але чомусь серйозні стосунки так і не складаються. З вигляду дівчина не подавала ніяких ознак переживань, але всередині вона дуже турбувалася: їй здавалося, що з нею щось не так, що її обговорюють за спиною, що всі сміються над її самотністю. І ось коли нарешті на горизонті з'явився чоловік, вона просто махнула на все рукою: мовляв, навіщо мені це все, мені і однієї непогано. Після цього дівчина з головою пішла в черговий бізнес-проект.

Сценарій 3. «Я програла, набридло, здаюся!»


У житті трапляється багато неприємних ситуацій. Ось одна з таких. У дівчини перша вагітність закінчилася невдало. На пізньому терміні вагітність перервалася. І з тих пір дівчина просто не вирішується на другу спробу. Її мучить страх і сумніви, а раптом все повторитися. А тут ще й сором з'являється: «Я жінка і не можу самого головного - народити дитину». В даній ситуації психологічне напруження переростає в сильний стрес.

Сценарій 4. «Невірний діагноз»


У жінки сорока років лікарі запідозрили онкологічне захворювання. По необережності вони сказали їй про це. Здавши повторні аналізи, жінка зрозуміла, що діагноз не підтвердився. Але тепер у її підсвідомості буде постійно думка про те, що раптом лікарі помилилися і вдруге. Жінка стала переживати, віддалилася від людей, замкнулася в собі і навіть стала думати про суїцид. Подібний психологічний тиск дуже небезпечно.

Заразна емоція


Прихований стрес, який переживає один з членів сім'ї, обов'язково відіб'ється на всіх домашніх. Психологи довели, що близькі люди можуть почати хворіти: з'являються скачки тиску, головні болі, порушення серцевого ритму, напади вегетосудинної дистонії, порушення обміну речовин і так далі. Зате в сім'ї приховані стреси дуже легко і лікуються. Найпростіший спосіб - відкритися перед своїми членами сім'ї і висловити їм усе, що накопичилося всередині вас.

Злюся, бо хворію


Дуже часто ми хворіємо тому, що маємо прихований стрес. Наприклад, порушення щитовидної залози роблять людину дратівливою, емоційним і агресивним. Жінки можуть мати проблеми з маткою і мастопатією. Чим раніше людина усвідомлює, що доводить його до стресу, тим краще. Причину можна усунути дуже швидко, головне її знати.

Разом зі стресом підуть і поганий настрій, дратівливість, невдоволення. Відновиться рівновага і мир в родині.

Як собі допомогти?


Дуже рідко ми звертаємося до психолога. Найчастіше ми впевнені, що здатні самостійно впоратися зі стресом і проблемами, що накопичилися. Але не у всіх це виходить зробити. Чому? Тому що не кожен знає, як це зробити.

В першу чергу необхідно усвідомити, що стрес є. Прийміть його. «Так, я цілий день психую з-за дурнів, які зіпсували настрій мені в автобусі»; «Так, я відчуваю себе поганою і недолугою, тому що у мене немає чоловіка». До таких думок складно прийти. Але чим раніше ви це зробите, тим краще для вас.

Зрозумійте, чого ви хочете насправді і навіщо вам це потрібно. Можливо, родина вам зовсім не потрібна, ви не створені для цього. А всі переживання лише з-за того, що ви не відповідаєте соціальним стереотипам: мовляв, жінка-берегиня вогнища, вона не повинна бути одна, вона повинна виховувати дітей і так далі.

Подумки програвайте сценарій того, що станеться, якщо стресова для вас ситуація дійде до логічного завершення. Наприклад, ви так і не знайшли чоловіка. Що конкретно буде з вашим життям, що в ній змінитися? Що вас лякає в даній ситуації? І ось після цього вирішіть, чи дійсно результат настільки для вас страшний, як здається на перший погляд.

Знайдіть безпечний спосіб для зняття стресу. Варіантів позбутися психологічного напруження дуже багато. Можна зайнятися спортом, можна виплакатися в подушку або поговорити з близькою людиною, можна просто добре відіспатися або відправитися у відпустку. Кожен може знайти свій спосіб, головне почати шукати.

Навчіться ділитися своїми переживаннями з близькими людьми. Неважливо з ким, будь то батьки або чоловік. Багато хто звик розповідати про свої проблеми абсолютно стороннім людям, наприклад лікарям, продавцям або співробітників по роботі. Але при хронічних стресах цього робити небажано. Адже ці люди не зможуть надати вам дружньої підтримки, яка дуже необхідна в подібних ситуаціях. Вам складно буде прийняти іншу точку зору, і при цьому ви будете виснажені фізично і морально. Пам'ятайте, що ізоляція від людей призведе тільки до депресії.

Якщо перераховані вище способи не допомогли, зверніться до висококваліфікованого психотерапевта. В цьому немає нічого ганебного. Багато людей користуються його послугами. В наш час дуже складно впоратися з психологічним навантаженням. Тому в деяких випадках допомога спеціаліста просто необхідна.

Пам'ятайте, що всі ми різні і тому, кожен переживає стрес по-своєму. Одні йдуть гуляти з друзями, інші закриваються в собі і віддаляються від зовнішнього світу, а треті просто плюють на все і продовжують жити далі. Ось чому при лікуванні хронічного стресу необхідно підбирати індивідуальний підхід до кожної людини.

 

Як зберегти Красу та Здоров'я на довгі роки?


В наш час поняття здоров'я та краси щільно переплітаються один з одним. Наш механізм сприйняття особистості влаштований таким чином, що хвора людина, навіть якщо вона виглядає фізично красивою, під час хвороби такою не здається. З іншого боку, жінка, яка абсолютно здорова, слідкує за своїм зовнішнім виглядом, за своїм здоров'ям, буде виглядати набагато краще, ніж коли перебуває у хворому стані. З цього можна зробити висновок, що для того щоб зберегти свою красу, необхідно зберегти своє здоров'я. Для досягнення даної мети достатньо всього лише дотримуватися п'яти правил:

Спорт. Фізичні вправи допоможуть вам не тільки підтримувати себе у формі, але і підвищувати загальний тонус організму. Напевно, всім зрозуміло, що заняття спортом допомагають знизити ризик виникнення різних захворювань, а це, як вже сказано вище, дуже важливо для підтримки свого зовнішнього вигляду.

Хороший сон. Для того щоб в людському організмі могли відбуватися різні процеси, йому необхідно не тільки отримувати належну порцію поживних речовин, але і відпочивати певний інтервал часу. Для середньостатистичної людини оптимальним вважається 8-9 годин сну. Звичайно, допустимі зміщення на 1 -1,5 години в позитивну або ж в негативну сторону, але краще ж переспати зайву годину, ніж недоспати.

Сміх (психологія і гарний настрій). Науково доведено, що під час сміху в людському організмі починають вироблятися спеціальні гормони, які позитивно впливають не тільки на нервову систему, але і на працездатність деяких органів. Варто зауважити, що позитивні люди в основному завжди мають приємний зовнішній вигляд.

Дієта та правильне харчування.Основний принцип правильного харчування - відповідність раціону стану здоров'я і смаковим уподобанням людини. Правильне харчування обов'язково має бути збалансованим та включати всі необхідні поживні речовини.

Секс. Під час цього заняття, в організмі виробляються багато різних гормонів, які так необхідні організму. Як результат ми можемо отримати гарний настрій, свіжий зовнішній вигляд і блиск в очах. Щоб жінка завжди залишалась красивою не слід забувати і про правильний догляд за своєю зовнішністю - обличчям, волоссям, тілом, нігтями. Все це допоможе завжди виглядати "на всі 100". Для цього ви завжди можете використовувати домашні маски для волосся, маски для шкіри обличчя, пілінги та інші процедури. Більшість рекомендацій, як залишатись красивою, ви знайдете на нашому сайті корисних порад для жінок Краса та здоров'я .