Чим ближче Новий рік, тим нетерпеливіше б'ється наше серце в передчутті свята. І, напевно, ніщо не може зіпсувати дівчині і жінці настрій сильніше, ніж думка про те, що вона не влізе в улюблену сукню.
Звичайно, можна негайно записатися на фітнес і, якщо є можливість і бажання, то треба так і зробити.
Але наші бажання і наші можливості, як зауважив один з героїв «Кавказької полонянки», не завжди збігаються.
Що ж робити? Махнути на все рукою і просидіти всі свята в чотирьох стінах?
Ні в якому разі!
Дієтологи кажуть, що від кількох кілограмів найуспішніше допоможе позбутися правильний раціон.
Починати день вони радять зі склянки теплої води з лимоном. І протягом дня випивати ще два літри води. Це може бути несолодкий чай з лимоном, замороженими ягодами, з журавлиною, з медом і мінеральна вода без газу.
А от кава, алкоголь, цукор, жирне, солодке доведеться викреслити з меню хоча б до Нового року. Сіль скоротити до мінімуму.
На сніданок рекомендується вівсянка на воді з додаванням сухофруктів.
На другий сніданок знежирений сир або йогурт.
Овочі і фрукти можна їсти без обмеження.
Протягом дня так само потрібно з'їдати достатньо білків - нежирного відвареного м'яса, риби. Можна трохи сиру. Обов'язкові злакові.
Медики не радять вдаватися до голодування, оскільки під час нього порушується водно-сольовий баланс в організмі утворюється нестача калію, що призводить до целюліту.
Зате зелені овочі, багаті клітковиною і калієм, від нього позбавляють.
Так що салати із зелені салату, брокли, шпинату, кропу, петрушки, селери, зеленої цибулі - кращі друзі тих, що худнуть.
А щоб, худнучи, не подурнеть, потрібно забезпечувати організм такими вітамінами, як і Є. Наситити ними організм можна, вживаючи в їжу фруктові салати з яблук, груш, винограду та горіхів.
Тепер деякі рецепти.
Рецепти страв, котрі допоможуть підготувати фігуру до Нового року
Суп з сочевицею і грибами
Вам знадобиться:
- 1 склянку сочевиці;
- жменю печериць;
- 1 морква:
- 1 ріпчаста цибулина;
- рослинна олія;
- 15 г зелені кропу і петрушки;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Цибулю подрібнити, обсмажити на сковороді на олії, додати натерту на крупній тертці моркву, покласти до цибулі і трохи загасити.
Гриби відварити і нарізати локшиною. Сочевицю відварити до готовності, додати гриби і овочі зі сковороди, посолити, поперчити.
При подачі на стіл додати в тарілки подрібнену зелень.
Бутерброд з сиром і смородиновим джемом
Вам знадобиться:
- 200 г білого хліба;
- 100 г сиру;
- 100 г вершкового масла;
- 120 г джему.
Спосіб приготування:
Хліб нарізати на скибочки. Сир нарізати пластами за розміром і вирізати в ньому дірочки за типом друшляка, покласти сир на хліб. Джем візерунками викласти поверх сиру і наліпити на нього маленькі кружальця сиру, що залишилися при вирізанні дірочок.
Подавати до чаю або кави.
Квасоля з горіхами
Вам знадобиться:
- 1 стакан білої квасолі;
- 1 склянка очищених ядер волоських горіхів;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 50 г зеленої цибулі;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Квасоля промити і замочити на ніч у холодній воді годин на 8.
Злити воду, залити свіжою і зварити квасолю до готовності.
Додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю, довести до кипіння, додати стовчені горіхи, посолити, поперчити, поварити 5 хвилин. При подачі нас стіл посипати зеленню кропу і петрушки.
Короп, тушкований з печерицями
Вам знадобиться:
- 1 середній короп;
- 250 - 300 г печериць;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 20 г зелені петрушки;
- 2 ст. ложки сметани;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Рибу почистити, випатрати, покласти всередину трохи цибулі, зелені петрушки і грибів, укласти у форму, змащену маслом. Зверху викласти залишки цибулі, грибів і селери. Сметану змішати з маслом і додати 1 склянку кип'яченої води, добре розмішати і залити рибу.
Накрити кришкою і поставити в попередньо розігріту духовку на півгодини. Зняти кришку і тримати до готовності, теж приблизно півгодини.
Рагу овочеве
Вам знадобиться:
- 2 ріпи;
- 30 г стебел селери;
- 2 зубчики часнику;
- 10 г зелені петрушки;
- рослинна олія;
- сік лимона, цедра лимона
- сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Ріпу очистити, нарізати скибочками, стебла селери - дрібними кубиками.
Часник подрібнити і обсмажити в глибокій сковороді на олії до золотистого кольору.
Додати селеру, тушкувати до м'якості близько 5 хвилин. Додати ріпу і тушкувати ще хвилин 20.
За 5 хвилин до готовності, посолити, поперчити, додати подрібнену зелень петрушки, цедру і сік лимона.
Котлети капустяні з яблуками
Вам знадобиться:
- 800 г капусти білоголової;
- 150 г яблук;
- 1 яйце;
- 1 стакан молока;
- 2,5 ст. ложки манної крупи;
- панірувальні сухарі;
- рослинна олія для смаження;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Нашаткувати Капусту промити, залити сумішшю молока і води і згасити. Коли капуста буде готова, додати в нього дрібно нарізані яблука і ще трохи загасити. Додати манну крупу, перемішати і тушкувати ще 10 хвилин. Зняти з вогню, остудити, додати яйце, перемішати. Сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на сковороді на маслі з двох сторін.
Селера з морквою
Вам знадобиться:
- 2 моркви;
- 15-20 листя селери;
- 1/4 склянки подрібнених горіхів;
- мед або оливкова олія для заправки.
Спосіб приготування:
Моркву натерти на крупній тертці, листя селери подрібнити, перемішати.
Горіхи змішати з медом чи маслом. І перемішати обидві суміші.
Прикрасити листям селери.
Салат з хріном
Вам знадобиться:
- 2 см кореня хрону;
- 2 моркви;
- 2 яблука;
- 1/2 лимона;
- цукор, сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Морква і перець почистити і натерти на дрібній тертці. Яблука очистити, видалити серцевину, нарізати соломкою. З лимона відтиснути сік, а цедру дрібно нашаткувати.
Змішати яблука, хрін, морква, цедру, додати лимонний сік, цукор, трохи солі, перемішати, прикрасити листочками петрушки.
Молочно-морквяний напій
Вам знадобиться:
- 250 г моркви;
- 1 чайна ложка натертого хрону;
- 1 літр молока;
- сік 1 лимона;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Моркву натерти на тертці, змішати з хріном, соком лимона, 1 склянкою молока, посолити, добре розмішати і додати решту молока.
Розлити по келихах, прикрасити скибочкою лимона або листочком м'яти.