Знайомимося з Латвією

Латвія

Латвія - маленька затишна країна на березі Балтійського моря.

Якщо ви вирішили познайомитися з цією країною і побачити основні визначні пам'ятки Латвії, то обов'язково побувайте спочатку в її столиці Ризі. Знайдіть скляну будку, всередині якої стоїть велика дерев'яна статуя чоловіка, який тримає дитину на плечі, і познайомтеся з легендою підстави цього казково красивого міста.

Ратушна площа



Це одна з найкрасивіших площ Риги. Саме звідси починаються багато екскурсії по місту. До зведення будівлі Ратуші тут у Середні століття знаходився міський ринок, тому стара її назва - Ринкова. В даний час це політичний центр Риги, на ній розміщується міська дума і мерія. Найкрасивіша будівля на площі - це будинок Чорноголових, побудований в 1334 році, потім зруйнований під час Другої світової війни і відновлений у 2001 році до 800-річчя Риги. В залах будинку проходять різні заходи, бали, концерти.

Ратушна площа Латвія

Значуща визначна пам'ятка столиці Латвії - церква Святого Петра, висотою 123,5 метрів, вважається найвищою будівлею міста і його символом. На шпилі церкви встановлена фігурка золотого півника, який є не тільки прикрасою, але і флюгером. На вежі розташовані оглядові майданчики, піднявшись на які, усі бажаючі зможуть насолодитися панорамою Риги. Усередині собору знаходиться незвичайний дерев'яний вівтар і експозиції виробів з кераміки.

Домська площа



Відвідайте Домську площу, здивуєтеся її величі і захопитися архітектурним ансамблем. Цю площу називають серцем Риги, а стоїть на ній Домський собор, заснований в 1211 році єпископом Альбрехт фон Буксгевден, є пам'яткою Латвії. Собор перебудовувався кілька разів, і тому в його сучасному вигляді, який склався до XVIII століття, присутні різні архітектурні стилі: готика, бароко, ренесанс і навіть романський стиль. Це найвища споруда в місті, оскільки висота вежі з куполом і з півником на шпилі становить 96 метрів. У концертному залі Домського собору стоїть чудовий 25-метровий органу, на якому грали видатні органісти світу, а найвідоміші композитори, такі як Макс Регер і Франц Ліст, писали спеціально для нього свої твори.

Донині цей орган вважається унікальним за звучанням. Також в Домському соборі знаходиться музей історії Риги і мореплавства, заснований в 1773 році, в експозиції якого понад 500 000 експонатів, пов'язаних з історією, культурою Риги і латвійським мореплавством.


Не менш значуща визначна пам'ятка Латвії - Ризький замок на Замковій площі, який неодноразово руйнувався і відбудовувався заново. Це місце з незвичайною архітектурою XIV століття і дивовижною історією. В даний час там знаходиться Президентський палац, на якому майорить прапор Латвійської республіки.

Три Брата - це старовинний архітектурний ансамбль, що складається з трьох кам'яних будинків на вулиці Мазу Пілс. У XIV столітті був побудований самий старший із трьох братів, інші були побудовані в XVII і XVIII століттях. Через хвіртку можна потрапити в їх загальний внутрішній дворик, стіну якої прикрашає найстаріший герб Риги.

У Музеї балтійських прикрас ви відчуєте дотик старовини і дізнаєтеся, чим прикрашали себе городяни 800 років тому. В одній частині музею представлені оригінали та копії старовинних прикрас, а в іншого - знаходиться магазин сучасних виробів, стилізованих під стародавні.

Аглонська базиліка


До Риги з дітьми



Візьміть з собою в поїздку дітей і покажіть їм цікаві пам'ятки Латвії. Вони з задоволенням помилуються на забавні пам'ятники і споруди, яких в одній тільки Ризі безліч. Це і «Бременські музиканти», подаровані містом Бременом, і Роланд - лицар, що символізує порядок і закон, і Великий Крістофер - захисник міста, і «Сажотрус і каменяр», і годинник «Лайма», під якими вже майже 100 років призначають побачення рижани і гості столиці, і жовта будівля з зображенням на торці гербів латиських міст, і навіть Будинок з кішками, теж має свою легенду. Аквапарк LIVU теж пам'ятка Риги. Це будівля висотою 25 метрів, з внутрішнім дизайном в карибському стилі.


В мальовничому місці Межапарке, на березі Кишозера, в 20 хвилинах їзди від центру Риги, цілий рік відкритий для відвідувачів Ризький зоопарк. У ньому пропонують подивитися на 475 видів тварин і взяти участь як в оглядових екскурсіях, так і в тематичних екскурсіях.


Недалеко від Риги, всього в півгодини їзди, є ще одне незвичайне місце. Це Латвійський етнографічний музей - найбільший музей під відкритим небом у Європі. В ньому можна ознайомитися з побутом і традиціями латиських селян і рибалок, дізнатися багато цікавого про стародавні ремесла, взяти участь у святкових заходах, ярмарках та навіть виготовити своїми руками прикраси.


Познайомившись ближче з цієї прибалтійської країною, ви зрозумієте, що не всі її пам'ятки зосереджені тільки в столиці. Виїжджайте за межі Риги, і ви отримаєте багато яскравих вражень.

Ризьке узмор'я



В 20 км від Риги розкинулося місто-курорт Юрмала з численними фешенебельними курортами, грязелікарнями, пляжами. Відвідувати цей курорт можна в будь-який час року. Погуляйте по доглянутим вуличках, подивіться на старовинні дерев'яні будинки - творіння латиських, німецьких, російських і фінських архітекторів, полечитесь мінеральною водичкою і подихайте свіжим морським повітрям. Побувайте на пляжі в Майорі і знайдіть там місцеву визначну пам'ятку - скульптуру потрійний черепахи. Місцеві мешканці впевнені, що якщо доторкнутися до неї, то все загадане неодмінно збудеться. До речі, на пляжах Майорі і Яункемери вивішений синій прапор - символ якості та безпеки.


В 100 метрах від узбережжя Ризької затоки розташований концертного залу Дзінтарі, з відкритим залом на 2000 місць і закритим залом на 460 місць. До складу комплексу входить парк з доглянутими доріжками, фонтаном і лавками. У залі Дзінтарі проходять концерти класичної музики, музичні конкурси та фестивалі. Наприклад, “Нова хвиля” - конкурс молодих початківців виконавців, відомий вже не тільки по всій Європі, але і за її межами.

Лієпая - місто морських бризів



На березі Балтійського моря, в 50 км від кордону з Литвою, розташований Лієпая, третій за величиною місто Латвії. В історичному центрі міста знаходиться безліч церков, будівель різних архітектурних стилів, парки і сквери.


Площа Троянд знаходиться в центрі Лієпаї і є популярним місцем збору молоді. Це сад з трояндами, який розбили на місці колишньої ринкової площі. По краях клумб розташовані знаки міст-побратимів Лієпаї. У літній час для всіх бажаючих звідси відправляються екскурсії по місту.


Церква Святої Трійці - сама монументальна пам'ятка в Лієпаї. Церква була освячена в 1758 році, а в 1779 році їй було передано орган, побудований знаменитим Х. А. Конциуссом. Донині цей інструмент є одним з найбільших в Європі. Внутрішнє оздоблення церкви виконано в стилі рококо.


Лієпайський Приморський парк - один з найбільших в Латвії і є улюбленим місцем прогулянок як мешканців міста, так і для гостей . Площа території становить 70 га, а протяжність - 3 км. У парку росте понад 140 видів дерев і чагарників. На концертному майданчику проводяться різні фестивалі, а встановлені великі барабани є пам'яткою Латвії і символом Лієпаї як музичної столиці країни. Відвідувачі мають можливість пограти в теніс або міні-гольф, покататися на скейтах, посидіти в затишних кафе, помилуватися красивим фонтаном і через парк пройти до пляжу.

Загадковий Вентспілс



Вентспілс - це найстаріший портове місто і сучасний курорт. В центрі міста є Ринкова площа, де можна придбати цікаві сувеніри, картини та прикраси за привабливими цінами. Православна церква Святого Миколи являє неовизантийский архітектурний стиль Вентспілса, а лютеранська церква Миколи - стиль пізнього класицизму.


Головною історичною пам'яткою міста вважається Вентспілський замок Лівонського ордена, побудований німецькими лицарями і добре зберігся до наших днів. Відвідувачі мають можливість познайомитися з історією та легендами замку в унікальному музеї, поринути в атмосферу середньовіччя, взяти участь у стрільбі з лука і навіть постріляти з гармати.

Вентспілс - дітям



На околиці Вентспілса відкритий Приморський парк, улюблене місце городян для прогулянок і пікніків, покататися по якому можна на поїзді, що носить назву «Зозуля». Така мандрівка принесе задоволення не тільки дітям, але і дорослим. На території парку знаходиться етнографічний музей під відкритим небом, де можна познайомитися з побутом жителів морського узбережжя.


Дитяче містечко у Вентспілсі теж можна віднести до пам'яток Латвії і до предмету гордості місцевих жителів. На більше 40 ігрових майданчиках встановлені атракціони. Кожна майданчик присвячена якому-небудь місту світу, а на величезному глобусі біля входу в парк можна знайти ці міста. Є в парку і популярні мотузкові атракціони, розраховані на різні вікові категорії.


Латвія чекає вас! Ця невелика європейська країна має давню історію, цікаві звичаї та традиції. Вона приваблює туристів не тільки своєю дивовижною природою, лісами, парками, пляжами з білим піском, але і великою кількістю пам'яток, які нікого не залишать байдужим.

 

Як зберегти Красу та Здоров'я на довгі роки?


В наш час поняття здоров'я та краси щільно переплітаються один з одним. Наш механізм сприйняття особистості влаштований таким чином, що хвора людина, навіть якщо вона виглядає фізично красивою, під час хвороби такою не здається. З іншого боку, жінка, яка абсолютно здорова, слідкує за своїм зовнішнім виглядом, за своїм здоров'ям, буде виглядати набагато краще, ніж коли перебуває у хворому стані. З цього можна зробити висновок, що для того щоб зберегти свою красу, необхідно зберегти своє здоров'я. Для досягнення даної мети достатньо всього лише дотримуватися п'яти правил:

Спорт. Фізичні вправи допоможуть вам не тільки підтримувати себе у формі, але і підвищувати загальний тонус організму. Напевно, всім зрозуміло, що заняття спортом допомагають знизити ризик виникнення різних захворювань, а це, як вже сказано вище, дуже важливо для підтримки свого зовнішнього вигляду.

Хороший сон. Для того щоб в людському організмі могли відбуватися різні процеси, йому необхідно не тільки отримувати належну порцію поживних речовин, але і відпочивати певний інтервал часу. Для середньостатистичної людини оптимальним вважається 8-9 годин сну. Звичайно, допустимі зміщення на 1 -1,5 години в позитивну або ж в негативну сторону, але краще ж переспати зайву годину, ніж недоспати.

Сміх (психологія і гарний настрій). Науково доведено, що під час сміху в людському організмі починають вироблятися спеціальні гормони, які позитивно впливають не тільки на нервову систему, але і на працездатність деяких органів. Варто зауважити, що позитивні люди в основному завжди мають приємний зовнішній вигляд.

Дієта та правильне харчування.Основний принцип правильного харчування - відповідність раціону стану здоров'я і смаковим уподобанням людини. Правильне харчування обов'язково має бути збалансованим та включати всі необхідні поживні речовини.

Секс. Під час цього заняття, в організмі виробляються багато різних гормонів, які так необхідні організму. Як результат ми можемо отримати гарний настрій, свіжий зовнішній вигляд і блиск в очах. Щоб жінка завжди залишалась красивою не слід забувати і про правильний догляд за своєю зовнішністю - обличчям, волоссям, тілом, нігтями. Все це допоможе завжди виглядати "на всі 100". Для цього ви завжди можете використовувати домашні маски для волосся, маски для шкіри обличчя, пілінги та інші процедури. Більшість рекомендацій, як залишатись красивою, ви знайдете на нашому сайті корисних порад для жінок Краса та здоров'я .