Дотримуючись нехитрих правил зимового дієтичного харчування, можна цілком обійтися без накопичення зайвих кілограмів.
З настанням холодів і зменшенням світлого часу доби все частіше тягне заглянути в холодильник, а збільшенням зайвих півтора-двох кілограмів ваги в зимовий період вже давно нікого неможливо здивувати. Але виявляється, що до їжі ми вдаємося з причини того, що організм вимагає сну. Адже всього якихось півтори сотні років тому наші предки віддавали перевагу холоду спати по 15-16 годин на добу. Поява і широке впровадження електрики подовжило час неспання взимку.
Норвезькими фахівцями з дієтичного харчування було помічено, що вже в останній місяць осені разом зі зниженням активності людини збільшується калорійність його раціону, що призводить до небажаного збільшення ваги. Отже є необхідність у спеціальній зимової дієти, яка підходить для цієї пори року. Правильний підбір і приготування продуктів допоможуть зберегти струнку фігуру і гарний настрій взимку.
Багато хто з нас ранок починають з бутерброда, яким варто обмежитися. На думку дієтологів, у них чатує не менша небезпека, ніж в улюблених солодощах. Взагалі ефективна зимова дієта дотримується 6-разового режиму харчування.
Якщо вранці заллєте чорнослив, інжир і курагу водою, а повернувшись з роботи, відваріть рис Жасмин або Басмате в злегка підсоленій воді і перемішайте з размягченными фруктами, то отримаєте до вечері розкішний низькокалорійний десерт. В інтернеті можна знайти різні види меню зимової дієти для схуднення, ви можете самі вибрати для себе те, що хочете їсти, жорстких обмежень або примусового голодування немає, головна умова - збалансоване харчування.
Краще картопля печена. Вона не принесе шкоди навіть увечері, якщо її вжити з невеликою кількістю рослинної олії, свіжими овочами або квашеною капустою, виключивши м'ясо, рибу і навіть сир.
Того ж ефекту можна домогтися приготувавши на вечерю гречану кашу з обсмаженими овочами. Гречку варять до стану розсипчастості, одночасно обсмажуючи на сковороді в невеликій кількості олії цибулю, моркву і черешки селери. Готову кашу висипають в сковороду, перемішують і ще хвилин п'ять томити під кришкою на слабкому вогні.
Більш розкішним для зимової дієти вийде вечеря з філе морської риби, яке поливають лимонним соком, підсолюють і запікають в духовці у фользі або на решітці без масла. Їдять з овочами, виключивши соуси. М'ясо бажано не вживати після 16 годин, але якщо так хочеться перекусити перед сном, краще з'їсти шматочок нежирного сиру типу розсільної моцарелли.