Як потрібно святкувати Різдво?


Як потрібно святкувати Різдво?

Взимку весь хрещений світ з радістю відзначає довгоочікуване світле свято Різдва Христового. Католики і протестанти роблять це за григоріанським календарем, або старим стилем 24-25 грудня, а православний світ святкує за юліанським літочисленням або новим стилем 6-7 січня. Багато віруючих суворо дотримуються релігійних традицій і намагаються виконувати всі церковні канони. 

Для цього ще з 28 листопада намагаються дотримуватися Різдвяний піст - один із найсуворіших у православному календарі. Шостого січня ввечері, зі сходом першої зірки - символу звістки про народження Христа - цей ритуал закінчується, і починаються святкові служби у всіх церквах і храмах.

Інші люди, трохи відпочивши від гучних і веселих новорічних свят, думають про те, як зустріти Різдво - світле родинне свято, коли можна зібратися з рідними і друзями, душевно поговорити, влаштувавши милі посиденьки. А також віддати шану народним язичницьким традиціям: повеселитися, поколядувати, загадати бажання, дізнатися про судженого, поворожити на подальшу долю.

Підготовка різдвяних подарунків


Задовго до передодня свята Святого Різдва, ще під час передноворічної метушні, потрібно підготувати сувеніри та подарунки, які порадують ваших рідних і дітей, а також наповнять сенсом вечірні посиденьки на Святвечір і веселий день 7 січня.

Ближче до знаменної дати, шостого січня, вранці, потрібно декорувати своє житло хвойними гілочками, свічками, дзвіночками, сніжинками та янголятами, листівками і паперовими ліхтариками. Вхідні двері прийнято прикрашати різдвяним вінком з ялинових лап з шишками та яскравою мішурою.

Прикрашена різдвяна ялинка


А як відзначити Різдво без самого головного атрибуту - нарядженою живої ялинки?! Хвойний аромат наповнить весь будинок відчуттям свята, що наближається. Якщо ви ставили це чарівне дерево ще до Нового року, то можна його прикрасити додатково різдвяними мотивами: Віфлеємською зіркою, янголятами з солоного тіста або паперу. Під нею добре б спорудити імпровізований вертеп з соломою, яслами і немовлям Ісусом. Не обов'язково шукати натуральне сіно або солому, можна зробити їх самостійно, нарізавши тонкі смужки з паперу, а ясла - зліпити з пластиліну або іншого виробного матеріалу. Таке заняття разом з дітьми поряд з художнім змістом виховає у малюків данина поваги до традицій через гру і казкове диво. Якщо вам не вдалося дістати справжнє дерево, можна обмежитися будь хвойними гілками.

У світле свято Різдва прийнято запрошувати до себе в гості хрещених батьків і хрещеників. Вже при зустрічі біля вхідних дверей потрібно піднести їм подарунки. Якщо ви любите рукоділля, то як не можна до речі припадуть пов'язані з любов'ю, теплі рукавиці або шарф. Провести Різдво з близькими по вірі людьми - цей звичай обіцяє надійний захист і опору в житті.

Різдвяна страва


У Святвечір, 6 січня, заздалегідь з ранку приготуйте сочиво або кутю - пшеничне або рисову кашу з родзинками, горіхами та фруктами. Однак скуштувати її вам доведеться не раніше появи зірки або при хмарному небі потрібно буде дочекатися темряви. Стіл в цей час повинен бути накритий накрохмаленій белокипенной скатертиною - символом чистоти і божественного світла, а меню - нежирним, так як ще триває різдвяний піст. Але на ньому обов'язково повинні бути присутніми не менше 12 страв - за кількістю апостолів. Крім куті допускаються церковними правилами: риба, овочі, вареники, квашена капуста, і солоні грибочки, нежирна випічка (булочки, пиріжки). З пиття вітається узвар - компот із сухофруктів, заварених окропом з додаванням меду. У наші дні співвітчизники п'ють в цей час чай. На початку трапези кожен гість і господарі з'їдають по три ложки куті на честь Святої Трійці.

Святковий стіл на Святвечір


Ранок справити Різдво вже можна, вживаючи висококалорійні м'ясні страви: молоде порося, смаженого гусака, качкою, індичку або курку, фаршировані яблуками, кислу капусту, гриби або кашу. Ті ж необхідні 12 страв можуть включати: рибу, млинці, холодець, печеня з грибами, домашні ковбаси та шинку, солодку випічку (рулет з маком і медом, пряники, печиво, пиріжки). До цього дня господині готують різдвяні пироги або кекси і «багату» кутю. До традиційної страви, що подається у Святвечір, можна додати вершки або згущене молоко, різні горіхи. Для того щоб правильно провести Різдво, потрібно уникати гучного бенкету, не можна пригощати в цей день гостей шампанським. Тут доречна тепла дружня атмосфера з неквапливими бесідами, привітаннями зі святим святом.

Різдвяні колядки


Зате ввечері 7 січня діти і дорослі зазвичай вбиралися в шкури і костюми кози, ведмедя, вовка, лисиці і йшли колядувати. Вивчені напередодні колядки-пісні як «золотий ключик» відкривали двері знайомих людей, друзів і родичів. Галасливою ватагою ввалювалися «ряджені» і починали «посівати» зерном житло для достатку в домі і господарів - здоров'я і благополуччя. Господарі обов'язково дарували всім якісь солодощі: випічку або цукерки і нагороджували монетками або невеликий грошиками.

Якщо у Святвечір можна було в три години ночі вийти на вулицю (або піти в цей час в церкву) і загадати заповітне бажання «розкритим небес», то з сьомого по вісімнадцяте січня починалися Святки - період веселих і цікавих ворожінь! Незаміжнім дівчатам в ці 12 днів хотілося дізнатися, чи вийдуть вони в цьому році заміж і ім'я судженого, а дорослим - чи буде в цьому році добрий урожай. Всі ці вечора люди каталися на санках, грали в сніжки, ліпили сніговиків, співали, танцювали, запускали феєрверки, петарди, салюти. Скрізь проходили народні гуляння, веселі ігри та цікаві театральні вистави.

Різдво в храмі


Вранці, після того як відзначили Різдво, потрібно відвідати храм, поставити свічки, попросити у святих здоров'я, щастя і благополуччя для рідних і близьких. Всі 12 днів Святок можна було подавати заздоровні записки, в храмах щодня відбувалися Божественні Літургії. А діти ранок бігли годувати голодних птахів крихтами, що залишилися після святкового торжества.

Світле свято Різдва Христового наповнене любов'ю і всепрощенням - найкращий привід позбавитися від старих образ, непорозумінь і щиро повеселитися з рідними та близькими людьми!

 

Як зберегти Красу та Здоров'я на довгі роки?


В наш час поняття здоров'я та краси щільно переплітаються один з одним. Наш механізм сприйняття особистості влаштований таким чином, що хвора людина, навіть якщо вона виглядає фізично красивою, під час хвороби такою не здається. З іншого боку, жінка, яка абсолютно здорова, слідкує за своїм зовнішнім виглядом, за своїм здоров'ям, буде виглядати набагато краще, ніж коли перебуває у хворому стані. З цього можна зробити висновок, що для того щоб зберегти свою красу, необхідно зберегти своє здоров'я. Для досягнення даної мети достатньо всього лише дотримуватися п'яти правил:

Спорт. Фізичні вправи допоможуть вам не тільки підтримувати себе у формі, але і підвищувати загальний тонус організму. Напевно, всім зрозуміло, що заняття спортом допомагають знизити ризик виникнення різних захворювань, а це, як вже сказано вище, дуже важливо для підтримки свого зовнішнього вигляду.

Хороший сон. Для того щоб в людському організмі могли відбуватися різні процеси, йому необхідно не тільки отримувати належну порцію поживних речовин, але і відпочивати певний інтервал часу. Для середньостатистичної людини оптимальним вважається 8-9 годин сну. Звичайно, допустимі зміщення на 1 -1,5 години в позитивну або ж в негативну сторону, але краще ж переспати зайву годину, ніж недоспати.

Сміх (психологія і гарний настрій). Науково доведено, що під час сміху в людському організмі починають вироблятися спеціальні гормони, які позитивно впливають не тільки на нервову систему, але і на працездатність деяких органів. Варто зауважити, що позитивні люди в основному завжди мають приємний зовнішній вигляд.

Дієта та правильне харчування.Основний принцип правильного харчування - відповідність раціону стану здоров'я і смаковим уподобанням людини. Правильне харчування обов'язково має бути збалансованим та включати всі необхідні поживні речовини.

Секс. Під час цього заняття, в організмі виробляються багато різних гормонів, які так необхідні організму. Як результат ми можемо отримати гарний настрій, свіжий зовнішній вигляд і блиск в очах. Щоб жінка завжди залишалась красивою не слід забувати і про правильний догляд за своєю зовнішністю - обличчям, волоссям, тілом, нігтями. Все це допоможе завжди виглядати "на всі 100". Для цього ви завжди можете використовувати домашні маски для волосся, маски для шкіри обличчя, пілінги та інші процедури. Більшість рекомендацій, як залишатись красивою, ви знайдете на нашому сайті корисних порад для жінок Краса та здоров'я .